Hemmagjorda julklappar!

Ska tipsa er om några hemmagjorda julklappar ni kan göra om ni är stressade och inte vet vad ni ska ge bort!


Knäck :
Knäck är gott, billigt och ganska enkelt, det kan ta upp till 2 timmar att göra det, men dem blir ju supergooooda!

Ingredienserna är
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl hackade mandlar eller hasselnötter

Du behöver ca 100 knäckformar och en termometer, helst digital.

1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).

2. Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.

3. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.

5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.

6. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

7. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.

8. Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.

9. Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna. Jag brukar ställa upp pappersformarna på en upp-och-nervänd djup tallrik för att det ska bli lättare att hälla.

10. Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

11. Slå in knäcken i cellofan! Cellofanpåsar finns att köpa på t.ex. panduro hobby och är superbilligt!Chokladkola


Så här gör du chokladkola:

50 g smör
1 dl ljus sirap
3 dl socker
3 dl grädde
100 g mörk choklad (minst 70%)

Koka smör, socker, grädde och sirap i en stor kastrull tills smeten klarar ett kulprov. Ta av från värmen och blanda i den krossade chokladen. Häll ut på bakplåtspapperoch skär i rutor.

 

 

Fudge

500 g socker
150 g glukos
210 g grädde
40 g smör
Samt  någon av chokladalternativen:
150 g mjölkchoklad eller 200 g vit choklad eller 125 g mörk choklad

Blanda socker, gräde och glukos i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 121-123 grader. Ta av kastrullen från värmen och låt den svalna i 10-15 minuter innan du rör ner choklad och smör.

Mät upp choklad och smör och tillsätt det när gräddsmeten har svalnat lite. Tillsätt även nötter eller russin i fall du vill ha i det. Rör smeten jämn i några minuter.

Häll upp smeten i en bakplåtsppaperklädd form (om du inte har siliconmatta samt ram), smeten ska vara cirka en centimeter tjock.
Låt fudgen stelna så att den går att skära upp, det tar några timmar.
Skär upp och lägg i cellofanpåsar eller små askar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0